PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

Műkörmös Portré 4 Lépésben | 2011 Február

Példa egy klasszikus portré készítéséhez


Gál Noémi műkörmös portréja.

Felkerestek. Megbíztak. Arcképet kellett készítenem. Látszódnia kellett a megbízó foglalkozásának úgy, hogy közben a lehető legelőnyösebb képet kellett róla csinálni. Hogyan álltam neki?

Először is mindig szemelőtt tartom a K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid) elvet. Magyar fordítása ennek körülbelül a "ne bonyolítsd túl te hülye" lenne. Itt sem tettem másképp. Definiáltam a célt és lépésenként felépítettem a képet a lehető legrövidebb idő alatt. Az egész nem tartott tovább 10 percnél.

Mi volt a folyamat?

1. Lépés: A Háttér.
Ne legyen bonyolult ne vigye el a szemet a modellről. Választahattam volna teljesen fekete hátteret stúdiókörülményeket teremtve a helyszínen, úgy hogy a modellt legalább 4-5 lépéssel több fény érje mint a hátteret. Nem akartam itt ilyet. Sárga a bőr tónusával versengő fal bámult rám. Jó lesz mondtam magamnak de nyomjuk el. Az alábbi kép a fal eredeti tónusa ami a fényforrásom szögének változtatásával 2-3 lépéssel kevesebb fényt kapott mint a modell ezért besötétült.
A végleges képen szinte alig látszik de ott van a felső széleken annyira amennyire nem zavaró.


A háttér eredeti tónusa.

2. Lépés: A Póz
A testalkatnak megfelelő álló kontraposztó és alap póz, félalakos kivágásban. Ebből indultunk ki.

1. fotó

3. Lépés: A Világítás
A pózhoz beállított alap Monte Zucker világítás egyetlen fényforrással. Itt egy elinchrom softboxba eszkábált ősrégi Nikon Sb24 rendszervakt használtam jobbról minimum erőn mely egy 5 szekciós állványon csücsült a modelltől jobbra rádiós vakukioldó vezérléssel. A webre kell a kép ami azt jelenti kicsiben is ütősnek kell lennie azaz picit kevesebb a derítés. Derítéshez "monte illuminator"-t használtam ami alapvetően egy fekete ezüst szétugró lap melyet egy derítőlap tartó tartott fixen balról. A fénybeállításon nem is változtattam a fotózás alatt.

4. Lépés: A Finomítás
A klasszikus portré üzenete egyszerű, nincs sallang csak a lényegre koncentrál. Itt a személy és a foglalkozása. A képek evolúciója során célom volt az egyértelműség és az esztétika prioritása.

Először a szemüveget hagytam el. és szűkebb vágást választottam a ruha kivágása miatt.

2. fotó: Fekvő kép szemüveg nélkül

Ezután behoztam a körmöket a képbe

3. fotó: Head and Shoulder kép kezekkel

A kéz világossága és alakja túl sok figyelmet vont el az üzenetből, ezért minimalizáltam őket és így született meg a végeredmény:

4. fotó: Póz világítás és háttér valamint arckifejezés összhangban a célommal.

Talán a fentiekből is kiderül, hogy nincs igazán súlya a fényképezőgép tipusának, az objektív fényerejének és egyéb technikai részletnek egy portré készítésénél. Tudni kell mi a célunk és hogyan érjük el, és többet ér egy perc szünet és gondolkodás, mint egy csili-vili vadonás új objektív. Higyjétek el nem lesz jobb a kép egy űberdrága objektívtől, vagy egy csúcsvakutól. Remélem a klasszikus portré iránt érdeklődőknek hasznos volt összeírni a fotó születését.