PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

RED| 2011 Március

Zseléhasználat

Ne ijedjetek meg nem hajzselé bemutatót akarok tartani. Inkább GEL vagy FILTER vagy magyarul FÓLIA néven ismeretes dolgokról. Mióta először megláttam a
RED című film poszterét, arra gondoltam, hogy én is szeretnék fehéregyensúlyt és semlegeszürkét nevetve és tudatosan kerülő képet készíteni. És hogy jön ide a zselé? Szeretem a lomtalanításokat. Itt a belváros környékén rengeteg kincset dobnak ki. Szerencsém volt mert a város ezen részén sok diszkó van. Az egyik diszkó a használhatatlan spotlámpáit dobta az járda. Ezekben kis kör alakú mindenféle színű fóliák voltak. Na ezeket én összeszedtem, megtisztítottam, és kis vakuim fejére biggyesztettem, és készen voltam a RED projektre! Nektek nem kell guberálni, színes fóliákat bármilyen papírboltban lehet venni, amiket méretre vághattok. Ezután a vaku fénye módosul, és olyan lesz mint a fólia amit elé tesztek. Photoshop nincs az alábbi képeken.

Mi is colt a célom? Ez esetben nem a poszter világítását leutánozni, hanem olyan képet készíteni amit egyszerűen el lehet készíteni akár 1 vakuval és nagyon hasonlít a poszterhez.

1. Fényforrások száma
Szeretem egyszerűen tartani a dolgokat. Egyetlen vaku elég is lene, de hamár RED akkor legyen RED a háttér is. Tehát 1db vaku háttérnek, 1 db vaku rám = 2 db vaku.

2. Fények felépítése
Igazából ami megfogott a poszteren az az élfény volt. Ezzel kezdtem.
Nem volt túl spekuláris, és nemrég rájöttem nekem sem tetszik csúcsosan az élfény ezért egy fehér ernyőbe durrantottam el a vakumat. Gurdy türelmesen segített nekem. A modell arca persze teljesen sötét lenne ha nem használtam volna az ezüst fekete reflektoromat nekem jobbról. Eljátszottam vele egy ideig amíg a megfelelő denzitást el nem érte a már főfénnyé váló indirekt fény. Pár perc múlva menetkészek voltunk.


1. kép. 1 vaku + "Monte Illuminator"


1. ábra - Világítás diagram

3. Flare (becsillanás)
Megmondom öszintén az első képen ki flag-eltem (kitakartam) az ernyőből az objektívembe villanó fényt hogy kontrasztot mentsek. Nem tetszett. Inkább hagytam, hogy az amúgy a legtöbb fotós által utált "becsillanás" tegye a dolgát. Rabszolga üzemmódban (slave) csattogott a hátam mögött lévő falra a második vaku hogy a háttér kulcsa megegyezzen a modellével (key). És voila.


2. kép. Mindét vaku villan és nincs becsillanás, ez nekem túl steril. Bocs a kialvatlan fizimiskámért.


3. Kép. ez a vége. a becsillanás még kis részletet is visz a feketékbe! Zsír!

Elég nehéz volt az automata időzítések között a kamera és a SET között rohangálnom, és módosítani a világítást, de egyedül is sikerült megcsinálnom amit szerettem volna. Na jó. Gurdy is itt volt. Ja. Amire itt ügyelni kell az az, hogy a fehéregyensúlyt véletlenül se hagyjuk automata módban. Inkább vaku vagy napocska legyen a fehéregyensúly értéke.

Ennyi mára. Remélem érdekes volt ez a kis gyakorlat is!