PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

3 érv, hogy miért vedd le a vakut a fényképezőgépről| 2008 Június

Talán a legrosszab hely ahova a vakut tehetjük az a fényképezőgépen kialakított vakupapucs.

Megpróbálok minden héten csütörtökön projektelni valamin. Ez alkalommal EOSZ barátommal gyakoroltunk a Hősök terén "off camera flash" teknikákat. Mostanába a strobist blog (mindenki szíves figyelmébe ajánlom) hozta divatba a nagyközönség számára ezt a módzsert, melyet a profik már sok-sok évtizede használnak az iparban. Hála a digitális technika fejlődésének, és elérhetőségének, mára kis ráfordítással elég komoly dolgokat lehet véghezvinni bárkinek. Ezen a csütörtökön, az "1 vakus, mesterséges-főfényes égreexpós teljesalakos portréprojektet" gyakoroltunk. A stúdióból biciklimmel érkeztem, ami később hasznos kiegészítője lett az alábbi portréknak. Szóval miért is jó ez:

1. Elkerülni a bányászlámpa effektust.

Minél közelebb van a fő fényforrás a fényképezőgéphez, annál természetellenesebb hatás lesz az eredmény. A gépen hagyott vakuval főfényt generálni olyasmi mint amikor a bányászok a sisaklámpával egymásra világítanak. Ha ezt a hatást akarjuk akkor OK, de ez elég ritkán fordul elő a természetes napfényben ahol általában a fény felülről érkezik. Derítésre azért nagyon jó a gépen tartott vaku.

2. Feltünésmentes tudatos világítás.

Minél jobb irányból és erősséggel van beállítva a gépről levett vaku, annál nehezebb észerevenni, és annál természetesebb a kép. A meglévő fény és a hozzáadott fény arányának változtatásával pedig pontosabban lehet bemutatni azt amit akarunk, úgy ahogy akarjuk. Ismét előjön ugye az, hogy mit is akarunk. Ha nem tudjuk akkor nem is érdemes belevágni efféle kényelmetlenségekbe. Legegyszerűbb ok lehet például: kontrollált fények a modellen, függetlenül a környezet fényeitől.

3. Lassan jobban tanulsz.

Az én tapasztalatm az, hogy ha valamit kézi beállítással szenvedek végig, sokkal jobban megjegyzem mit is kell csinálni, hogy elérjem azt amit akarok. A LCD-n rögtön visszanézhetem a próbálkozásokat, és ennek megfelelően tudok módosítani mindent. Ezekre a néha nehéz szülésekre mindig jobban elmékszem, ezért nagyobb eséllyel tudom megismételni a tanultakat. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen nehéz felfogású, de én így működöm. :)

Mi a minimum felszerelés a fenti képekhez hasonló fotók előállításához?
  1. Fényképezőgép vakupapuccsal (mindegy milyen)
  2. Vakupapucsba illeszthető vakukioldó (a gyáriak infrásak, és nem megbízhatóak napfényben, ezért a rádiósakat ajánlom)
    Egy lista a rádiós vakukioldókról a spottr honlapján
  3. Valamilyen kézivaku amit manuál módban is lehet használni, persze vevőegységgel (most Canon 550EX-et használtunk, de a nikonok szerintem jobbak pld sb25)
  4. Egy lámpaállvány, vagy statív amire a vakut rátudot tenni megfelelő adapterrel, ha nincs megteszi egy barát is. :)
  5. Fénymérő (nem fontos ha az LCD-n visszanézhetőek a képek, de hasznos az arányok pontos beállításához)
  6. Mindig legyen kéznél papír és ceruza, mert a feljegyzések később értékesek lehetnek.