PALLAGI ROLAND | PORTRÉK | ESKÜVŐK | ÍRÁSOK

A Led forradalom| 2011 November

Miért baromi jó ez egy fotósnak?

A legtöbb ember vizuális típus. A legnagyobb probléma a kezdő fotósoknak tapasztalatom szerint, előre vizualizálni az elkészülő fotót. A
strobist technikáktól nem véletlenül félnek a kezdők. És ha bele is kezdenek frusztráltan vetik el a kameráról leszerelt vakuk gondolatát. Relatív bonyolult, és nem látni valós időben mit csinál a vakunk. Limitált a vakuszinkronidő és a nehézkes egyensúlyozás a meglévő fény és a vaku ereje között, sokaknak kicsapja a biztosítékot.


Ebben nyújt óriási segítséget zsinórok és megfélemlítő gombkavalkád nélkül egy egyszerű modern ledes elemlámpa. Mégegyszer: Modern ledes zseblámpa! Nemcsak olcsó és erős de napfényszínű a fénye! WOW! Nem kékes sárgás magenta mint a régi ledek. FÚJ! :)

Szóval ezek az új ledek elegendő mennyiségű és csodálatos minőségű fényt biztosítanak ahoz, hogy minden fotós pontosan lássa milyen lesz a képe. WYSIWYG magyarul: azt kapod amit látsz. Ez kedves olvasó ÓRIÁSI.


Hogyan használjuk a ledet a portréinkhoz?

Tegnap érkezett meg az első erre a célra vásárolt zseblámpám ami egyetlen AAA elem hajt. Kb 6-7000 forintba került. Kulcstartómon elfér, észre sem veszem. Bekapcsolom, bevilágítom az alanyt (naná hogy Gurdy-t) fényt mérek, expózok, bumm.


Iso=400, av=f1.4, tv=1/125, a ledlámpa bal kezemben karnyújtásnyira
Első képen led nélkül, másodikon leddel. Imádom!

Mi kell hozzá?

Az elmúlt hetekben figyeltem fel erre a lehetőségre, és elkezdtem beszerezni néhány ledes zseblámpát. Mint mindig azt ajánlom itt is, hogy a fényerő legyen másodlagos, inkább a kezelhetőség és üzemidő legyen a döntő szempont. Ha típust akartok hallani akkor tessék itt van a picike: Fenix E05. De legyetek kreatívak, válasszatok magatoknak olyat ami a célotoknak megfelel. Ez a ici-pici lámpa elég közeli portrékhoz beltéren, de már nem elég teljes alakos képekhez kültéren. Vannak ledek amelyek túlvilágítják akár a napot is 2-4 méteren belül ("xm-l T6" típus akár 1600lumen! ami akár többszörösen túlvilágítja egy modern autó fényszóróit)

A kérdés: mit akartok fotózni?

Sokszor elmondtam, mégegyszer elmondom. Addig ne vegyetek semmit amíg nem tudjátok PONTOSAN mit akartok csinálni.

Hátrányok és megoldandó dolgok

Első probléma a zseblámpák és a hagyományos vakuk kompatibilissá tétele. Magyarul: hogyan rögzítsük a ledet az állványhoz, vagy például tegyük bele egy softboxba. McGyver technikái majd segítenek. Minden nap töröm a fejem és már van is egy két kivitelezhető "gettó" módszer, de törekszem valami stabilabbra is. Majd apdétolok. Addig is egyik kezemben a kamera másikban a zseblámpa. Jó ha van egy barát aki segít tartani!

Második probléma a modellek szeme világa. Már egy 20-30 lumenes led izzó mint ami nekem is van fájdalmas lehet ha belenéz egy ember. A vakunál ez nincs mivel ott csak egy pillanatra éri fény a szemet. Itt viszont észnél kell lenni a pozíciónálásnál. Megoldás lehet egy rádiós vezérlő amivel ki be tudjuk kapcsolni a ledet a kamerapozíciónkból ezzel csökkentve a kellemetlenséget, és növelve az elemek üzemidejét. De ilyen még nincs. Majd lesz! biztos vagyok benne hogy egyszerűsége, olcsósága miatt kapós lesz ez a technika a fotósok körében! Ha rajtam múlik akkor biztos!